Dorus van den Boomen
Over Dorus Projecten Contact
Home Projecten Contact

Over Dorus


Toen ik 7 jaar oud was begon ik met pianolessen en sindsdien maak ik dolgraag muziek. Tussen toen en nu heb ik van veel verschillende mensen waardevolle lessen geleerd waar ik nu nog altijd profijt van heb. Bij Scholen in de Kunst in Amersfoort, Het Amersfoorts Jeugdorkest, Zomercursus Woudschoten, de Opleiding Docent Muziek in Amsterdam en het Ricciotti Ensemble hebben allerlei inspirerende mensen mij zodanig gevormd dat ik voldoende concrete vaardigheden heb, maar ook genoeg gereedschap heb om mijn eigen creatieve ideeën te vormen.

Muziek is voor mij een vorm van communicatie waarbij ik zo veel mogelijk contact probeer te leggen tussen iedereen die erbij betrokken is op elk gegeven moment. Muzikaal contact tussen docent en leerling, tussen musici onderling en de totale overdracht van de emoties in de muziek naar het publiek. Hiervoor bevorder ik graag een open houding en passie bij anderen. Ook vind ik improvisatie een essentieel onderdeel van muziek maken. Bladmuziek is een geweldige tool om muziek over te dragen, maar het kan ook een belemmering zijn in de communicatie. In mijn visie kun je door iets te spelen in het moment zelf je eigen muzikale creativiteit maximaal overbrengen op anderen.

Muzikant


Als ik een instrument als hoofdinstrument zou kiezen, dan zou dat de klarinet zijn. Toen ik 10 jaar oud was begon ik met klarinetlessen bij Martine Belderok aan de muziekschool van Scholen in de Kunst in Amersfoort. Ze heeft mij altijd verschillende soorten muziek laten proeven en mij de tools aangeboden om zelf een muzikale weg mee te vormen. Via Scholen in de Kunst heb ik ook in kamermuziek mijn klarinetklank leren mengen met mijn medespelers van Brian Pollard en met meer overtuiging leren spelen van Arno Piters. Tijdens mijn Docent Muziek opleiding kreeg ik les van Harmen de Boer, die mij heeft geleerd om mijn klarinetspel te verfijnen en muziekstukken tot in de details af te werken, wat betreft techniek maar ook wat betreft interpretatie. Ook heb ik 2 jaar basklarinet lessen gevolgd bij Erik van Deuren. Naast het spelen van klarinet heb ik ook altijd veel interesse gehad in het bespelen van andere instrumenten, zoals gitaar, saxofoon en piano, door middel van experimenteren en veel oefenen. Ik had de luxe positie om basgitaar en contrabas te leren spelen van mijn vader, Jan van den Boomen, bassist van beroep. Ook leerde ik zang, gitaar, piano en drums als integrale vakken in de Opleiding Docent Muziek.

Bij Zomercursus Woudschoten leerde ik kamermuziek maken, ik speelde jaren in het Amersfoorts Jeugdorkest, het VU-studentenorkest en op dit moment speel ik in het Ricciotti Ensemble en in de Omniband (zie 'Projecten')

Foto: Wout Nooitgedagt

Docent


Foto: Wout Nooitgedagt

Tijdens mijn Opleiding Docent Muziek ben ik door middel van vakken als Onderwijskunde, Methodiek, Intervisie, stages in verschillende werkvelden en een afstudeerrichting Community Music opgeleid tot een bekwaam en veelzijdig muziekdocent met eerstegraads lesbevoegdheid. Op deze manier kan ik mijn kennis, passie en enthousiasme voor muziek overbrengen op anderen door middel van muzieklessen in het instrumentaal-, basis-, middelbaar of volwassenonderwijs, workshops, teambuildingoefeningen en community projecten. Zo heb ik onder andere doceerervaring opgedaan bij het Leerorkest in Stichtse Vecht, bij OBS De Sparrenbosschool in Bennebroek, bij workshops met patiënten in een psychiatrische inrichting en met jeugdorkesten uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro en bij een community project van Stichting de Vrolijkheid in AZC Bijlmer Bajes.

Dirigent


Onderdeel van de Opleiding Docent Muziek is het vak Ensemble-leiding. Hier leerden wij van Hans van den Brand het leiden en dirigeren van koren, orkesten en andere ensembles en hier heb ik tevens mijn passie voor het dirigeren ontdekt. Sinds mijn afstuderen van ODM in 2017 heb ik lessen van Wouter Verhage. Van hem leer ik over het dirigeren in al zijn facetten: tacteren, muzikale keuzes maken, programmeren, organiseren, leidinggeven, etc. Sinds mei 2018 ben ik de vaste dirigent van het jeugdorkest Het Camerata Bloemendaal en sinds januari 2019 ook van de jeugdorkesten Opstap en Opstreek in Zeist.

Arrangeur


Arrangeren heb ik geleerd van Edwin Paarlberg op het conservatorium. Leuk aan dit vak vind ik dat het een hele andere houding vereist tegenover 'muziek maken'. Je bestudeert en maakt de muziek van binnenuit. Inmiddels heb ik gearrangeerd in meerdere genres voor koor en verschillende instrumentale ensembles zoals bijvoorbeeld:
Het Ricciotti Ensemble (Twee Motten - Dorus, Rum & Coca Cola - The Andrew Sisters)
ODM koor (Helpless - Electric Light Orchestra)
ODM micropool (Bill - Bruut!)
De Omniband (Wosenku - Ethiopische Trad.)
Het Camerata Bloemendaal (Viva la Vida)
Opstap & Opstreek (Ode to Joy - Beethoven).

Ik arrangeer heel graag en doe dat ook heel graag in opdracht. Heeft u een arrangement nodig? Klik op de envelop hieronder of op 'Contact' bovenaan de pagina om contact met mij op te nemen.